miercuri, 5 ianuarie 2011

Efectele ucigase ale curentului electric (articol)

Eveniment - (Mediafax - Text preluat din “Banateanul”)
Profesorii care lucreaza intr-un laborator de inalta tensiune s-au imbolnavit grav, unii dintre ei murind chiar, de cancer. Aceste cazuri, inregistrate la Universitatea Politehnica Timisoara, atrag atentia asupra unei problematici viu disputate in lume, dar mai putin cunoscute in Romania: efectele nocive ale curentului electric. Studii recente afirma ca poate exista o legatura intre expunerea la campurile electromagnetice si anumite boli grave: leucemia, tumoarea cerebrala si cancerul. Astfel de campuri se regasesc in jurul statiilor de transformare a curentului electric si in preajma stalpilor de inalta tensiune. Pentru ca in Romania nu a fost realizat nici un studiu pe aceasta tema, majoritatea celor care locuiesc in preajma acestor statii nu stiu daca se expun sau nu riscurilor unor imbolnaviri care uneori pot fi fatale.

Imbolnaviri ciudate

Nici unul dintre profesorii sau tehnicienii care au profesat in Laboratorul de Inalta Tensiune din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara nu poate sa spuna ca este pe deplin sanatos. Aceasta situatie i-a facut pe cei din conducerea Catedrei de Electroenergetica sa solicite Institutului de Sanatate Publica o reevaluare a conditiilor de munca. Cererea a fost adresata anul acesta, “avand in vedere probleme de imbolnaviri ale personalului cu atributii de serviciu in Laboratorul de Inalta Tensiune al Politehnicii”. In acelasi document se mentioneaza cazurile fostului sef de lucrari ing. Anton Chirlesan (care s-a pensionat din motive de sanatate), al sefei de lucrari ing. Ana Nicolaescu (care urmeaza sa se pensioneze) si al conf. dr. ing. Viorel Titihazan, care a avut si el probleme de sanatate. Colegii de la Politehnica isi amintesc si de cazul conf. dr. ing. Vintila Chioreanu, care a murit in 1998 din cauza unui cancer la gat, dar si de profesoara Ecaterina Pop, decedata, in 1983, din aceeasi cauza. Tehnicianul Grigore Ianc, care lucreaza de peste 20 de ani cate trei-patru ore pe zi in acest mediu, spune: “Toti suntem bolnavi de la tensiune. Totul este cancerigen!”. El spune ca are timpanul drept afectat, iar pe piele i-au aparut recent pete: “Asa incepe cancerul de piele. La fel a patit si Chirlesan...”.

Un aspect “secundar”

Seful laboratorului, Viorel Titihazan, sustine, insa, ca “problemele medicale de sanatate reprezinta un aspect secundar si nu trebuie prezentate exagerat”. Titihazan a consemnat, totusi, in cartea lui “Impactul retelelor electrice asupra mediului si aspecte de compatibilitate electromagnetica”, ca “prezinta importanta de a se clarifica influenta campului electromagnetic asupra reactiilor celulelor nervoase, reactiilor structurilor cerebrale, metabolismului calciului, dezvoltarii accelerate a cancerului indus prin metode chimice”.
Seful Catedrei de Electroenergetica, prof. dr. ing. Dan Surianu, este de alta parere: “Depinde de om. Nu cred ca laboratorul e de vina. Sigur, exista o sensibilitate daca te expui campului electromagnetic!”, spune el. Se pot imbolnavi toti angajatii laboratorului din alte cauze decat mediul de lucru?

“N-am stiut la ce ma expun...”

Profesorul Adrian Marincu a fost diagnosticat, in 1998, cu tumoare pe creier. In acelasi timp, lobul superior al plamanului drept i-a fost afectat de cancer. Dupa un tratament dur, care a inclus interventii chirurgicale, chimioterapie si iradieri, i-a fost depistata o tumoare la mandibula si, dupa doar cateva luni, una la ganglionul cervical. In prezent, sufera de cardiopatie ischemica si anghina pectorala. Profesorul Marincu banuieste ca imbolnavirile grave si repetate ar putea fi urmarea celor trei ani pe care i-a petrecut la standul de probe pentru masini electrice al Uzinei Constructoare de Masini Resita. “N-am stiut la ce ma expun. Dar, imbolnavindu-ma de cancer, am inceput sa-mi pun intrebari”, spune profesorul.

Observatii

“Se poate presupune ca un corp sanatos compenseaza efectele nocive ale campului electromagnetic. Nu pot fi fixate insa limite clare care, odata depasite, ar putea reprezenta un pericol. Cu certitudine, sunt accelerate
in evolutia lor bolile deja existente sau apar imbolnaviri la persoanele cu o anumita sensibilitate.” (Fragment din concluziile lucrarii “Observatii asupra campului electric si magnetic in vecinatatea liniilor electrice de inalta tensiune”, semnata de profesorii Adrian Marincu, Viorel Titihazan si Adrian Buta.)

Copiii - mai expusi

Primul studiu care a raportat o asociere intre liniile de curent electric si cancer a fost realizat in 1979, in Denver, de catre doctorii Nancy Wertheimer si Ed Leeper. Ei au descoperit ca mai mult de jumatate dintre copiii care au murit de cancer in zona au locuit in preajma liniilor de inalta tensiune. Urmatoarele studii (Denver - 1988 si Los Angeles - 1991) au stabilit, de asemenea, conexiuni intre cancerul la copii si faptul ca acestia locuiesc in apropierea liniilor de inalta tensiune.
La fel, studii facute in Suedia (1992) si Mexic (1993) au relevat o incidenta ridicata a cazurilor de leucemie in randul copiilor care traiesc in zone cu stalpi de inalta tensiune.

NICOLAE ALEXANDRA IOANA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu