Sir Frederick William Herschel (1738-1822) s-a nascut la Hanovra, Germania si a devenit atat de bine cunoscut ca muzician si astronom. El s-a mutat impreuna cu sora lui, Caroline, in Anglia in 1757,construind telescoape pentru a observa noaptea cerul. Munca lor a dus la descoperirea si catalogarea mai multor stele duble si nebuloase. Herschel este renumit pentru descoperirea planetei Uranus in 1781.
Herschel a facut o alta descoperire importanta in 1800. Studiind lumina soarelui cu ajutorul prismei (filtrelor colorate) el a vrut sa stie continutul de caldura a fiecarei culori. El a constatat ca prin filtrele de diferite culori pareau sa treaca diferite intensitati de caldura. El a directionat lumina soarelui printr-o prisma de sticla pentru a crea un spectru (de curcubeu create atunci cand lumina este impartita in culorile sale), pe urma a masurat temperatura din fiecare culoare.
Herschel a utilizate trei termometre bulbi cu cerneala (pentru o mai buna absorbtie a caldurii) si in fiecare culoare a spectrului vizibil, plasa un termometru bulb, in timp ce celelalte doua au fost plasate dincolo de spectrul de control ca mostra. A masurat temperaturi individuale de violet, albastru, verde, galben, portocaliu, rosu si lumina,observand ca toate culorile au avut temperaturi mai mari decat spectrul de control (mostra). Mai mult decat atat, el a constatat ca temperaturile de culori au crescut de la violet la rosu intr-o parte a spectrului.
Dupa acest model, Herschel a decis sa masoare temperatura doar dincolo de portiunea rosie a spectrului de frecventa, intr-o portiune a spectrului in care nu e vizibila lumina soarelui. Spre surprinderea lui, el a gasit ca aceasta portiune are cea mai mare temperatura din tot spectrul.
Herschel a suplimentant experimentele efectuate asupra a ceea ce el a numit "razele calorice" (derivat din cuvantul latin pentru caldura) dincolo de spectrul rosu. El a constatat ca acestea au fost reflectate, absorbite si transmise intr-un mod similar cu lumina vizibila. Ce a descoperit Herschel, a fost o forma de lumina (sau de radiatii) dincolo de lumina rosie, fiind cunoscute in prezent: radiatii in infrarosu. Experimentul lui Herschel a fost important, deoarece acesta a marcat prima data cand cineva a demonstrat ca exista tipuri de radiatii pe care nu le putem vedea cu ochii nostri.
Cercetarile si dezvoltarea tehnologiei moderne au dus la numeroase aplicatii folositoare, utilizand radiatiile in infrarosu.In medicina este utilizata pentru analiza non-invaziva a fluidelor si tesuturile organismului.
Utilizarea razelor infrarosii in Medicina
Masurarea temperaturii unei persoana ofera informatii de baza asupra sanatatii lor. NASA a dezvoltat un Termometru cu radiatii infrarosii, care inregistreaza temperatura pacientului in doua secunde. Tehnologia este utilizata pentru analiza non-invaziva a fluidelor si tesuturilor organismului. Informatiile medicale despre leziuni prin studierea de caldura, despre cum este distribuit in organism, cum ar fi sindromul de canal carpian si de boli, cum ar fi artrita si cancerul de san. Infrarosul de imagini este utilizat pentru a determina adancimea arsurilor, precum si in analiza fluxului de sange si de performante musculare. Multe din aceste metode sunt, de asemenea, utilizate in medicina veterinara. Senzorul infrarosu este util in monitorizarea bolilor care sunt propagate prin tantari, a caror prezenta este asociat cu anumite caracteristici de teren sau de vegetatie. La NASA este in derulare un proiect care va permite efectuarea de catre chirurgi operatii si in intuneric.
Imaginea in infrarosu al corpului uman si imaginea studiului in infrarosu a fluxului de sange din picioare(se observa vatamarea gleznei drepte si transferul greutatii in stanga piciorului.